Volharding is een van de sterkst aanwezige deugden in de Japanse geest. In veel manga’s hebben helden allerlei tekortkomingen, maar altijd heeft hij een doel in het leven, waardoor hij alle obstakels overwint en verder komt. Daarentegen heeft de held of heldin uit het typisch Amerikaanse stripverhaal aangeboren talenten en vormen ambitie en zucht naar rechtvaardigheid, meer dan geduld of volharding, de innerlijke drijfveer. Doelen van Japanse helden vaak simpel, eenvoudig en puur; ze hebben geen grote ambities. Het zijn vaak eenvoudige doelen die iedereen kan bereiken, maar de vasthoudendheid om ze te behalen leidt bij hen tot grote persoonlijke prestaties.

Verder zijn Japanners extreem geduldig. Niet in de zin dat ze afwachten tot er iets gebeurt, nee, ze vertrouwen net zo lang op hun volharding en vasthoudendheid tot ze het gewenste doel hebben bereikt. Een Japans gezegde is

“Als je een rots wilt opwarmen,
ga er dan honderd jaar op zitten.’

Ze noemen dit Gambarimasu: nooit opgeven voordat een doel bereikt is.

De mens is een gewoontedier. We hebben allerlei mechanismen die ons helpen taken te automatiseren zonder voortdurend beslissingen te hoeven nemen. Als we de hele dag door bij elke beweging die we maken moesten nadenken, zouden we uitgeput raken. Nuttige gewoonten herhalen die ons leven vergemakkelijken zorgt voor kalmte en geluk. Ook zijn er slechte gewoonten die zich in ons nestelen en als we die niet bewust deprogrammeren is het soms moeilijk ons ervan te bevrijden.

Elke gewoonte begint met een keuze en na een periode van herhaling wordt het een automatisme. De eerste stap om onze hersenen te herprogrammeren is de routine herkennen die je iets laat doen wat je beter kunt laten.
De vervolgstap is experimenteren met nieuwe beloningen om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Het implementeren van een nieuwe routine duurt 21 dagen. Het vraagt volharding en dus ook geduld. Gambarimasu: je staat zelf aan het roer. Creëer de beste versie van jezelf.